21/3/11

Αφιέρωμα George Best (video)

Για πολλούς ο George Best θεωρείται ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών μαζί με τον Πελέ και τον Μαραντόνα.
Έκανε άντρες και γυναίκες να υποκλίνονται στο στυλ του ενώ ήταν ο μόνος εκείνη την εποχή ο οποίος λάμβανε πάνω από 10.000 γράμματα την ημέρα.

Πολλοί τον ονόμασαν πέμπτο σκαθάρι καθώς το στυλ των μαλλιών του παραπέμπει αμέσως στους θρυλικούς Beatles. Αυτή η ομορφιά όμως και το αλκοόλ του στοίχησαν όχι μόνο την καριέρα αλλά και την ίδια του την ζωή.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του "Αν είχα γεννηθεί άσχημος, δεν θα είχατε ακούσει ποτέ για τον Πελέ" ενώ σοκάρουν τα τελευταία του λόγια λίγο πριν πεθάνει: "Μη πεθάνετε όπως εγώ..."

O George Best είχε κανονικό ύψος ενώ ήταν μόλις 50 κιλά. Είχε όμως ντρίπλα που θα ζήλευαν ακόμη και μεγάλοι άσοι της εποχής μας ήταν πολύ ελαστικός και συνάμα εκρηκτικός. Χαρακτηριστική είναι η φράση των δημοσιογράφων  "Παίρνει την μπάλα ο George Best.Μην την είδατε ξανά την μπάλα. Χάθηκε. " Ο George Best έλεγε πάντα αυτό που πίστευε ενώ η κριτική του για τους παίκτες που δεν άξιζαν ήταν σκληρή. Για παράδειγμα όταν είχε ερωτηθεί για τον Beckam είχε πει: "Δεν μπορεί να κλωτσήσει με το αριστερό του πόδι, δεν μπορεί να κάνει κεφαλιά, δεν μπορεί να κάνει τάκλινγκ και δεν σκοράρει αρκετά γκολ. Πέραν αυτών, είναι μια χαρά παίκτης"

Ίσως η καλύτερη εμφάνιση του ,ήταν το 1966 στον προημιτελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών κόντρα στη Μπενφίκα όπου σημείωσε 2 γκολ συμβάλλοντας στη νίκη της Μάντσεστερ με 5-1.

Το 1968 κατακτά τον τίτλο του «κορυφαίου Ευρωπαίου ποδοσφαιριστή» και επιπρόσθετα το τίτλο του πρώτου σκόρερ της ομάδας με 28 γκολ παρόλο που δεν ήταν «καθαρός» επιθετικός. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα χριζόταν ως ο κορυφαίος σκόρερ του συλλόγου.

Το 1970 σε αγώνα εναντίον της Νορθάμπτον για το κύπελλο Αγγλίας σημειώνει 6 γκολ χαρίζοντας τη νίκη στην ομάδα του με 8-2. Από εκείνη τη μέρα ονομάστηκε ο «κόκκινος διάβολος». Ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ σε ένα αγώνα.

Δείτε ένα βίντεο αφιέρωμα στον George Best.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου